Mahleb of weichselzaad is een specerij afkomstig van de pit van een wilde kerssoort.

Mahleb

Smaak

Mahleb smaakt naar kersen met een vleugje amandelen. De zaden hebben een karakteristieke geur en smaak en worden vaak gemalen tot een fijn poeder dat wordt gebruikt als smaakstof. Mahleb heeft een licht bittere, amandelachtige smaak.

De smaak wordt minder naarmate je het langer bewaart.

Mahleb in de keuken

Mahleb wordt gebruikt als smaakstof in de Midden-Oosterse en Mediterrane keuken. In de Turkse keuken wordt mahlep vaak gebruikt bij het maken van tuzlu kurabiye (zoute koekjes), simit en pogaca. De Griekse keuken kent Mahleb vooral als smaakversterker in tsouréki (gevlochten paasbrood) en vasilopita. In Egypte wordt mahlab typisch gecombineerd met honing, sesamzaadjes en noten.

Vaak wordt het bij bepaalde broden of zoetigheden toegevoegd die hierdoor een specifieke smaak krijgen.

mahalab / mahaleb / mahlab / mahleb / mahlep / mahlepi / makhaleb / μαχλέπι / махле / махлеп / მახლეპი / մախլեբ / מחלב / ماہلیب / محلب / माहलेब / মাহলেব / மஹ்லேப் / మాహ్లెబ్ / മാഹ്ലെബ് / มาเฮเลป / 마헬렙 / マーレプ / 樱桃仁

mahleb

Mahleb is een aromatische, amandelvormige specerij, afkomstig van de pit van een wilde kerssoort, de weichselboom of weichselkers (Prunus Mahaleb).

De pitten worden gekraakt, gedroogd en vermalen tot Mahleb.

Mahleb…

…is populaire specerij in het Midden-Oosten