Gember is een wortelknol die vaak wordt gebruikt in de keuken als smaakmaker in gerechten en dranken.
Smaak
Gember heeft een scherpe, pittige smaak en aroma. De smaak kan omschreven worden als een combinatie van peper, citroen en sinaasappel, met een zoete ondertoon.
Gember in de keuken
Gember wordt zowel in zoete als in hartige gerechten gebruikt. Deze smaakmaker is onmisbaar in de Aziatische, Indiase en Midden-Oosterse keuken. Gemalen gemberwortel is onderdeel van diverse Aziatische kruidenmengsels.
In de Indonesische keuken wordt gember gebruikt in allerlei hartige gerechten, onder andere in babi ketjap en babi pangang. Gember wordt ook veel in de Joodse keuken gebruikt. In de Chinese keuken gebruikt men verse gember in vleesgerechten of gebak. In de Indiase keuken in curry’s. In Europa wordt deze wortelknol vooral gebruikt in zoete producten, zoals gemberkoek of speculaas.
Gember kan ook worden gebruikt om dranken op smaak te brengen, zoals in gemberthee, cocktails/mocktails, smoothies of limonade.
Vertaling
- Engels: ginger
- Frans: gingembre
- Duits: Ingwer
djahé / đumbir / gengibre / gừng / imbir / ingefær / ingefära / inkivääri / jengibre / zázvor / zencefil / zenzero / τζίντζερ / имбирь / زَنْـجَبيل / अदरक / ขิง / 생강 / ショウガ / 生姜
Gember is één van de meest geconsumeerde specerijen ter wereld
Gember…
- helpt tegen misselijkheid
- is één van de meest geconsumeerde specerijen ter wereld
- gezond en geneeskrachtig is
- wordt in Europa vooral gebruikt in zoete producten, terwijl het in de Oosterse keuken een ingrediënt is voor hartige producten.
- versterkt de smaak van andere specerijen
Vorm
Kan worden gebruikt in verschillende vormen, zoals vers, geraspt, gedroogd en in poedervorm.
Gember is in verschillende vormen verkrijgbaar. Verse gemberwortel, gemberpoeder (gemalen gemberwortel), als gembersaus, in het zuur en stemgember: ingemaakte gemberwortel op suikersiroop. Verse gemberwortel smaakt pittig en zoet. Gedroogde gember is scherper van smaak dan verse gember.
Recepten met gember
- Gemberthee
- …